Reus

Reus és la capital de la comarca del Baix Camp. Municipi de la província de Tarragona i del Camp de Tarragona.

L'origen del nom de la ciutat és discutit. Per a alguns es tracta d'una derivació de la paraula llatina que designava els presoners, i doncs es tractaria, a l'origen, d'un establiment penitenciari romà. Actualment la tesi més acceptada és que el seu nom té origen celta, amb l'arrel red que originà el nom redis (o reddis), que seria equivalent a un lloc "en els camins", és a dir, un punt habitat a un encreuament de camins, cosa que encara és avui dia. Encara que també es creu que podria venir del llatí "Reus", que significa Presos. Denominant aquesta ciutat com un lloc on anaven a parar els reus de Tarraco.

Des de 1950 ha sofert un fort creixement passant de 35.000 habitants als 100.000 actuals (el límit dels cent mil va ser sobrepassat l'any 2004). El gentilici del seus ciutadans és reusenc, tot i que popularment són coneguts com ganxets.

La localitat destaca per la seva tradició comerciant i per les seves botigues i comerços de categoria i s'ha convertit en el màxim referent comercial de la província. Els dies propers a Sant Jaume (el 25 de juliol) se celebra la fira, antigament dedicada al bestiar però avui dia amb la presència de molts sectors. La Fira de Mostres (Fira de Mostres) se celebra en el Pavelló de Fires i Congressos, construcció pràcticament específica per a l'esdeveniment, construïda fa uns trenta anys en els terrenys de l'antiga estació de Renfe. El mercat se celebra dilluns i dissabte en el Mercat Central, recentment reformat. La llotja de contractació dels fruits secs en la Plaça del General Prim, en un edifici de la Caixa d’Estalvis de Tarragona, es va tancar en el 2004.

Foto: Ziol

Plaça del General Prim

L’Ajuntament, a la Plaça del Mercadal

Foto: Tomàs

Foto: ajpcel

Foto: Sergi Esteve

La Casa Navàs

Tronada a la plaça del Mercadal

El Santuari de Misericòrdia

L’Institut Pere Mata

Mas Castells > Inici > El nostre entorn > ReusMas_Castells,_turisme_de_qualitat.htmlInici-CAT.htmlEl_nostre_entorn-CAT.htmlLa_casa-CAT.htmlshapeimage_7_link_0shapeimage_7_link_1shapeimage_7_link_2