Riudoms

Riudoms disposa d'un atractiu interès històric i artístic. Tots els carrers i places d'aquesta vila emmurallada eren antigament de terra i van ser empedrades posteriorment per a evitar l'erosió produïda per l'aigua. Dintre de l'àrea que comprèn els carrers de la Muralla, Sant Pau, Sant Vicenç i l'avinguda de Pau Casals, podem trobar els edificis i les cases més notòries. Algunes d'elles, tant les més senyorials com les més modestes, conserven a l'arcada de la porta, la data del seu naixement, que es remunta als segles XVI, XVII i XVIII, amb estils que abasten des del romànic fins al gòtic. Aquest és el cas, per exemple, del número 17 del carrer Major, que data del 1591 i que va ser, en altres temps, un convent de monges carmelites.

Dintre del raval de Sant Francesc, un dels carrers més antics del poble de Riudoms, i més concretament al número 14, es troba la casa que va ser propietat de la família Gaudí i que el gran arquitecte modernista català va donar a la Parròquia del poble. De fet, si per alguna cosa es coneix internacionalment a Riudoms, és perquè l'arquitecte català Antoni Gaudí Cornet (1852-1926) va néixer al Mas de la Calderera.

És d'obligada visita: l'església parroquial de Sant Jaume, d'estil barroc-renaixentista; l'Ermita de Sant Antoni, d'estil barroc; i el Museu Històric de Riudoms, que podreu trobar a la Plaça Mare Cèlia Pi.

Riudoms es conegut pel seu oli d’oliva verge (DOP Siurana) i per la Fira de l’Avellana, una fira dedicada a les avellanes que es produeixen a Riudoms.

El Beat Bonaventura

Miquel Baptista Gran Peris, conegut com a Beat Bonaventura Gran, va néixer a Riudoms el 24 de novembre de 1620. Entrà al convent dels franciscans de Sant Miquel d'Escornalbou i féu la professió religiosa el 14 de juliol de 1641.

El 1658 va ser enviat a Roma on funda el Sant Retir que són quatre convents a la província de Roma, entre ells Sant Bonaventura al Palatí. Fou conseller de quatre papes: Alexandre VII, Climent IX, Climent X i Innocenci XI.

Va morir a Roma l'11 de setembre de 1684. El 1775 fou declarat venerable i el 1906 fou beatificat pel Papa Sant Pius X, després d'haver-se provat dues curacions miraculoses. Es conserven les seves despulles a Riudoms des de 1972.

Antoni Gaudí

Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, 25 de juny de 1852 - Barcelona, 10 de juny de 1926) va ser un arquitecte català, i es reconegut internacionalment com un dels genis més rellevants de l'arquitectura.

La seva contribució a l'arquitectura és única i està considerat com un dels màxims exponents del modernisme. Des de la infantesa Gaudí va ser un atent observador de la natura, de la qual l'atreien les formes, els colors i la geometria. Malgrat tenir grans edificis realitzats, dels quals cada vegada es fan més monografies, el que més fama l'hi ha donat arreu del món és sens dubte el Temple de la Sagrada Família, obra encara en construcció i que a mesura que s'alça, la seva popularitat i admiració continua creixent.

Foto: Mateu Salvat

Foto: Cannan

Foto: Jordi_G

Foto: Jordi Gili

Foto: formaire

Foto: consueta

El Mas de la Calderera, on va nàixer Antoni Gaudí

Els porxos de la plaça de l’Església

Riudoms des de la carretera

Retrat d’Antoni Gaudí (1878)

L'ermita de Sant Antoni

L’Esglèsia de Sant Jaume

Foto: Mateu Salvat

La Plaça de l'Arbre

Foto: Jordi Gili

Les despulles del Beat Bonaventura

Foto: Jordi Gili

Placa commemorativa del naixement de Gaudí al Mas de la Calderera

Foto: Jordi Gili

El gegant d’en Gaudí

Foto: Fir0002

Les avellanes de Riudoms i el cartell de la Fira de l’Avellana

Mas Castells > Inici > El nostre entorn > RiudomsMas_Castells,_turisme_de_qualitat.htmlInici-CAT.htmlEl_nostre_entorn-CAT.htmlLa_casa-CAT.htmlshapeimage_12_link_0shapeimage_12_link_1shapeimage_12_link_2