El Parc Samà

El Parc Samà es troba enclavat en el Baix Camp, enmig de camps d'avellaners, ametllers, préssecs, oliveres i vinyes, entre els termes municipals de Cambrils i Montbrió del Camp, a 90 metres sobre el nivell del mar, a 5 km. de la costa i entre les rieres d'Alforja i Riudecanyes.

El realitzador i promotor del Parc Samà va ser Salvador Samà i Torrens, marqués de Marianao (1861-1933).

El Parc conserva el sabor romàntic de les acaballes de l'època colonial, ja que el marqués era successor d'una família establerta a Cuba, i va voler traslladar al Baix Camp l'ambient exòtic de la perduda Colònia.

Per a això, va encarregar el projecte del jardí a l'insigne mestre d'obres Josep Fontsere i Mestres que habia estat autor del Parc de la Ciutadella de Barcelona i al costat del seu ajudant, l'arquitecte Antonio Gaudí i Cornet, de la construcció de la Gran Cascada del mateix.

La plantació del Parc va començar en l'any 1.881. Posteriorment, el marqués va fer construir diversos habitacles i gàbies per a albergar els diferents animals del seu Zoo privat, situats al voltant del recinte botànic i del mateix estil que el restant conjunt arquitectònic, o sigui, fets a força de pedres calcàries (rocalla), i dissimulant l'element d'unió amb sulfat de ferro, a l'estil de les cascades vuitcentistes.

El Zoo va desaparèixer durant la nostra última guerra civil, quedant solament les edificacions del mateix. El traçat obeeix a una composició per eixos, ordenats per camins, amb arboles alineats als seus costats, o per espais oberts entre elements arquitectònics importants.

La Casa i el Llac-Estany, pot dir-se que constituïxen els centres de gravetat del conjunt del Parc. Els segueixen en importància la Torre Angu-ho i la Cascada. Elements secundaris són les casetas de l'antic Zoo.

La superfície amurallada que forma el Parc és de 14 Ha.

Foto: Linze

Foto: Patataasada

Una altra vista del llac-estany

Foto: Patataasada

El pont sobre el llac

Foto: Micha74

La torre, emblema del parc

Foto: Isabelcaste

Una altra estància del parc

Foto: Isabelcaste

Façana de la mansió

Mas Castells > Inici > Llocs d’interès > El Parc SamàMas_Castells,_turisme_de_qualitat.htmlInici-CAT.htmlLlocs_dinteres-CAT.htmlLa_casa-CAT.htmlshapeimage_8_link_0shapeimage_8_link_1shapeimage_8_link_2

El Llac-Estany, un dels llocs més bucòlics del parc

Foto: patatasada

La mansió és espectacular