El Priorat

El Priorat és una comarca situada al bell mig de la Serralada Pre-litoral a cavall entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que limita amb les comarques del Baix Camp, la Ribera d'Ebre, les Garrigues i la Conca de Barberà. És una comarca amb un relleu molt accidentat i sense cap plana. És vorejada de serres força altes, en les qual destaquen les muntanyes de Prades a l'est, i les serres de l'Argentera, de'n Jover i Llaberia al sud. Pel nord el Priorat és tancat per la serra de Llena.

La comarca del Priorat, coneguda per la seva excel·lent col·lecció de denominacions vinícoles, és un exemple paradigmàtic de la diversitat natural i paisatgística que emergeix dins d'un espai físic relativament reduït. Aquesta comarca està formada per les terres de la conca del Siurana i està estructurada com un amfiteatre que s'obre cap a l'Ebre, on es troben les serres de la Figuera, Montsant i la Gritilla, pel nord; les serres de Llaberia i la Mola, banda marina, i la Figuera i el Tormo cap a ponent. La més recomanable és la serra del Montsant, Parc Natural des del 2002. Presenta valls i congostos que li atorguen un valor natural indiscutible. I fent honor al seu nom, acull nombroses ermites, records del passat que afloren dins d'aquest espai conservat i respectat per la seva gran riquesa de flora i fauna.

Una altra de les zones protegides la formen les serres de Llaberia-La Mola, que com la seva veïna, permeten realitzar excursions i senderisme alhora que es respira la màgia d'aquests racons privilegiats de la mare naturalesa. Espais que permeten descobrir, així mateix, pobles amb un encant especial (Porrera, Siurana, Bellmunt del Priorat…).

És d'obligada visita: Falset, la Capital del Priorat, situada a una vall assetjada per muntanyes, entre les que es troben la Roca Vermella, el Morral i la Serra de Llaberia.

Conreus de vinya al Priorat

Catoixa d’Escaladei

Foto: Joan

Porrera

Foto: Winetripping

El Priorat i els seus vins

Mas Castells > Inici > Llocs d’interés > El PrioratMas_Castells,_turisme_de_qualitat.htmlInici-CAT.htmlLa_casa-CAT.htmlshapeimage_5_link_0shapeimage_5_link_1shapeimage_5_link_2

Vista de Siurana, agregat del municipi de Cornudella de Montsant

Foto: Elemaki

Foto: Nevenka

Aiguabarreig del riu de Montsant i el riu d'Escaladei, a la Vilella Baixa

Pantà de Siurana des de l'ermita de Santa Maria