Els correfocs

El correfoc és un acte celebrat majoritàriament a Catalunya, però també s'ha estès pel País Valencià, Illes Balears i Catalunya Nord. Té les seves arrels en el Ball de diables ja documentat en el segle XII, però no va ser fins al XX que va prendre la seva forma actual.

El terme correfoc va sorgir a finals dels anys 70 en diferents cercaviles de Festes Majors o celebracions populars de Catalunya, com una manifestació improvisada de la gent, dracs i els diables que actuaven corrent, saltant i ballant conjuntament sota el foc. Durant la dècada dels anys 80 i 90 es va anar escampant per la geografia dels Països Catalans.

S'ha de diferenciar un correfoc i una cercavila o processó. En una cercavila o processó, encara que el públic també pot actuar en el cas d'un correfoc, el ritme de foc és més lent que en un correfoc.

Els vestits actualment són de cotó, pell o teles ignífugues. Durant la dècada dels 70 i 80 aquests eren simples sacs de patates pintats amb unes banyes al capdamunt, més cap als 90 i inicis del segle XXI han sortit algunes colles sense banyes (més típiques de colles de foc).

Hi ha dos tipus de correfocs característics, l'opció de fer-ne servir un o altre depèn de la colla, del tipus de correfoc i del tipus de recorregut. No hi ha cap tipus de tradició de fer-ne servir un o altre:

  1. Correfoc amb carro: Tota la pirotècnia està dipositada dintre un carro, aquesta es posa dintre un sarró anomenat saca, d'aquí el nom que rep qui la porta, el saquer reparteix la pirotècnia a mesura que va avançant el correfoc. Els diables o dracs encenen les carretilles amb el botafoc o metxa.

  2. Correfoc amb saca individual: Tota la pirotècnia està dipositada en petits sarrons, amb una cabuda de 30 a 80 carretilles. Cadascun dels diables s'encén ell mateix la pirotècnia, mentre que en les colles de bestiari, és un o dos integrants els que encenen la figura o figures.

Correfoc a la Festa Major de les Borges Blanques

Foto: Josep Patau

Mas Castells > Inici > Festes i tradicions > Els correfocsMas_Castells,_turisme_de_qualitat.htmlInici-CAT.htmlFestes_i_Tradicions-CAT.htmlLa_casa-CAT.htmlshapeimage_1_link_0shapeimage_1_link_1shapeimage_1_link_2

Foto: Genis

El Drac de Vilafranca del Penedès

Foto: Federació de Dimonis i Diables del País Valencià

Correfoc a Terrateig