L'ermita està espectacularment penjada damunt un tros de roca vermellosa

Foto: Tabalot

Foto: Maifotos

Amb el temps, el vent i l'aigua han anat trasformant les parets de les coves

Mas Castells > Inici > Llocs d’interés > L’Ermita de la Mare de Déu de la RocaMas_Castells,_turisme_de_qualitat.htmlInici-CAT.htmlLa_casa-CAT.htmlshapeimage_1_link_0shapeimage_1_link_1shapeimage_1_link_2

L’Ermita de la Mare de Déu de la Roca

L'Ermita de la Mare de Déu de la Roca és una ermita situada a Mont-roig del Camp (Baix Camp). Es troba a 294 metres sobre el nivell del mar, damunt una roca molt erosionada.

L'ermita és esmentada ja el 1230. Segons la tradició la imatge original, destruïda el 1936, havia estat trobada per un pastor sota una palmera. L'església i l'hostaleria foren refetes després de la destrucció francesa del 1811. Sembla que del 1439 al 1835 en tingueren cura els frares d'Escornalbou i una tradició no provada hi esmenta un convent de benedictines.

Damunt l'ermita de la Roca hi ha la capella de Sant Ramon, emblanquinada per servir de guiatge als mariners; la imatge del sant havia estat trobada a la mar i la primera capella fou construïda vers el 1826. Fou restaurada el 1902 per un grup de dones de Mont-roig i els reusencs Miquel Herrero i Prudenci Anguera. Des de la capella es domina una extensa i bella panoràmica.

Llegenda de la relliscada del rei moro

Aquest lloc du associada una llegenda que s'ha mantingut en el pas del temps: Una vegada hi havia un rei moro, que amb el seu cavall, va anar a l'ermita de la Roca. Va pujar a dalt l´ermita de Sant Ramon i va robar la llàntia d´argent que hi havia. Va baixar, va entrar a l´església i allí va robar les joies de la Mare de Deu. Mentre robava, van començar a sortir núvols, es feia fosc, i se sentien trons i llamps. El rei va sortir a la plaça, va pujar a dalt del cavall i va marxar, portant tot allò que havia robat. Però el cavall en sentir l´espetec dels trons i llamps que no paraven, es va desbocar, i quan era a la '"baixada del rei moro"', va relliscar, i cavall i rei van caure a baix d'un barranc fondo que hi ha al costat i allà van morir.

En aqueta baixada encara es veuen les relliscades del cavall. Hi ha qui diu que encara es pot veure la silueta del rei moro i la del cavall, a l’altre costat del barranc; si no ho tapen les herbes.

Des d'aquí es pot veure com els camps de cultiu s'estenen fins el mar

Foto: Maifotos